Tina Aumont

thumbnail for this post


Tina Aumont

Maria Christina "Tina" Aumont (14 lutego 1946 - 28 października 2006) była amerykańską aktorką. Była córką francuskiego aktora Jean-Pierre Aumonta i dominikańskiej aktorki Marii Montez. Zadebiutowała jako aktorka w brytyjskim filmie Modesty Blaise (1966), ale później zrobiła wybitną karierę jako główna dama we włoskich filmach.

Aumont była nazywana Tiną Marquand ( jej nazwisko po mężu) w czterech filmach, w tym w Modesty Blaise Josepha Loseya (1966). Sfotografował ją Angelo Frontoni (it) w 1968 roku, kiedy miała włosy sięgające do kostek / podłogi, z których kilka półnagich zdjęć opublikowano w jej obrazie w Playboy w 1969 roku. Pracowała w Włoskie kino z między innymi Alberto Sordi ( Scusi, lei è favorevole o contrario? , 1966), Tinto Brass ( The Howl , 1970 i Salon Kitty , 1975), Sergio Martino ( Torso , 1973), Mauro Bolognini ( Drama of the Rich , 1974), Francesco Rosi ( Illustrious Corpses , 1975) i Federico Fellini ( Casanova Felliniego , 1976). Zagrała także Lonettę, indyjską dziewicę w Texas Across the River (1967), Lucianę w Malicious (1973) i Valentinę w A Matter of Time (1976) z udziałem Lisy Minnelli. Zagrała w filmie Lifespan (1975) z Klausem Kinskim.

Spis treści

  • 1 Śmierć
  • 2 Częściowa filmografia
  • 3 Źródła
  • 4 Linki zewnętrzne

Śmierć

W 2000 roku przeszła na emeryturę z pracy przy filmie. W 2006 roku doznała zatorowości płucnej i zmarła w Port-Vendres, Pyrénées-Orientales we Francji, w wieku 60 lat.

Częściowa filmografia

  • Modesty Blaise (1966) - Nicole
  • Koniec gry (1966) - Anne Sernet
  • Texas Across the River ( 1966) - Lonetta
  • Pardon, Are You For or Against? (1966) - Romina
  • Man, Pride and Vengeance (1967) - Carmen / Conchita
  • Your Turn to Die (1967) - Dolly
  • Partner (1968) - Salesgirl
  • Alibi (1969) - Filli
  • Satyricon (1969) - Circe
  • Giacomo Casanova: Childhood and Adolescence (1969) - Marcella
  • Come ti chiami, amore mio? (1969)
  • Metello (1970) - Idina
  • The Howl (1970) - Anita Annigoni
  • Corbari (1970) - Ines
  • Nekropolia (1970)
  • Łóżko Dziewicy (1970) - więzień
  • Il sergente Klems (1971) - Leila
  • Bianco, rosso e ... (1972) - Pani Ricci
  • Arcana (1972) - Brenda
  • Racconti proibiti ... di niente vestiti ( 1972) - Dirce
  • Torso (1973) - Daniela / studentka
  • Malicious (1973) - Luciana
  • Storia de fratelli e de cortelli (1973) - Mara
  • Blu Gang e vissero per semper felici e ammazzati (1973) - Polly
  • The Murri Affair (1974) - Rosa Bonetti
  • Il trafficone (1974) - Laura
  • Długość życia (1975) - Anna
  • The Divine Nymph (1975) - Kobieta na przyjęciu (niewymieniony w czołówce)
  • Mesjasz (1975) - cudzołożnica
  • La principessa nuda (1976) - Gladys
  • Znakomite zwłoki (1976) - prostytutka Herta Wallenberg
  • Salon Kitty (1976) - Herta Wallenberg
  • Giovannino (1976) - Nelly
  • A Matter of Time (1976) - Valentina
  • Fellini's Casanova (1976) - kochanek Henriette / Casanovy
  • A Simple Heart (1977) - Virginia
  • La deuxième femme (1978) - Herself
  • Holocaust parte seconda: i ricordi, i deliri, la vendetta ( 1980) - Matka Dorothei
  • Rebelote (1984) - La bouchère
  • Les frères Pétard (1986)
  • ZEN - Zona Espansione Nord (1988)
  • Sale comme un ange (1991) - (sceny usunięte)
  • Les deux orphelines vampires (1997) - La Goule
  • Giulia (1999) - La Mère / Mother
  • La mécanique des femmes (2000) - (ostatnia rola w filmie)



Tiffany Alvord

Tiffany Alvord Tiffany Lynn Alvord (ur. 11 grudnia 1992) to amerykańska …

Tom Percussion

Tom Cruise Thomas Cruise Mapother IV (ur. 3 lipca 1962), lepiej znany pod …

Tracy Arnold

Tracy Arnold Tracy Arnold (ur. 11 sierpnia 1962) to amerykańska aktorka. …