Sara Allgood

thumbnail for this post


Sara Allgood

Sara Ellen Allgood (29 listopada 1879 - 13 września 1950) była irlandzko-amerykańską aktorką. Urodziła się w Dublinie w Irlandii (wówczas część Wielkiej Brytanii) dla katolickiej matki i protestanckiego ojca. Najpierw studiowała dramat w Inghinidhe na hÉireann („Daughters of Ireland”) i była na otwarciu Irish National Theatre Society. W 1904 roku zagrała swoją pierwszą dużą rolę w Rozpowszechnianiu wiadomości , a rok później była aktorką na pełny etat. W 1915 roku koncertowała w Australii i Nowej Zelandii jako główna bohaterka w Peg o 'My Heart . Podczas tej trasy poślubiła swojego głównego mężczyznę i 2 lata później mieli córkę. Jej córka i mąż zmarli w 1918 roku. Karierę aktorską kontynuowała w Dublinie, Londynie i podczas tournee, w tym w USA. Wystąpiła także w wielu filmach i była nominowana do Oscara dla najlepszej aktorki drugoplanowej w 1941 roku. W 1940 roku przeniosła się do Hollywood, a w 1945 roku została obywatelką Stanów Zjednoczonych.

Spis treści

  • 1 Wczesne życie
  • 2 Wczesna kariera
  • 3 Kariera filmowa i późniejsze życie
  • 4 Późniejsze lata
  • 5 Częściowa filmografia
  • 6 Odnośniki
  • 7 Dodatkowe informacje
  • 8 Linki zewnętrzne

Wczesne życie

Allgood urodził się 29 listopada 1879 r. Przy 45 Middle Abbey Street w Dublinie w Irlandii jako jedno z ośmiorga dzieci George'a, kompozytora i Margaret (z domu Harold) Allgood.

Jej ojciec był protestantem, a ona matka katoliczka. Jej siostra była aktorką Maire O'Neill, z którą później została oddzielona. Brat Tom został księdzem rzymskokatolickim. Po śmierci ojca, gdy była młodą dziewczyną, jej matka wróciła do pracy jako handlarz meblami. Allgood rozpoczęła pracę, gdy tylko była w stanie, uczęszczała do francuskiej polerki w pobliżu pracy swojej matki.

Wczesna kariera

Allgood dołączyła do Inghinidhe na hÉireann („Córki Irlandii”), gdzie zaczęła studiować dramat pod kierunkiem Maud Gonne i Williama Fay. Karierę aktorską rozpoczęła w Abbey Theatre i była na otwarciu Irish National Theatre Society. Jej pierwsza duża rola miała miejsce w grudniu 1904 r. Na otwarciu programu Lady Gregory Rozpowszechnianie wiadomości . W 1905 roku była aktorką na pełny etat, koncertując w Anglii i Ameryce Północnej.

W 1915 roku Allgood zagrała główną rolę w komedii J. Hartleya Mannersa Peg o 'My Heart który koncertował w Australii i Nowej Zelandii w 1916 roku. We wrześniu 1916 roku poślubiła swojego głównego mężczyznę, Geralda Hensona, w Melbourne. Zagrała główną rolę u boku męża w niemym filmie J. A. Lipmana Just Peggy z 1918 roku, nakręconym w Sydney. Jej szczęście nie trwało długo. Urodziła córkę imieniem Mary w styczniu 1918 roku, która zmarła zaledwie dzień później, a jej mąż zmarł na grypę w wybuchu 1918 roku w listopadzie tego samego roku. Po powrocie do Irlandii Allgood nadal występowała w Abbey Theatre. Jej najbardziej pamiętnym występem był występ w Juno and the Paycock Seána O'Caseya w 1923 roku. Zyskała uznanie w Londynie, grając Bessie Burgess w sztuce O'Casey The Plough and the Stars w 1926 roku.

Kariera filmowa i późniejsze życie

Allgood często pojawiał się we wczesnych filmach Hitchcocka, takich jak Szantaż (1929), Juno i Paycock (1930) i Sabotage (1936). Miała także znaczącą rolę w filmie Storm in a Teacup (1937).

Po wielu udanych tournée po Ameryce osiadła w Hollywood w 1940 roku, aby rozpocząć karierę aktorską. Allgood była nominowana do Oscara dla najlepszej aktorki drugoplanowej za rolę Beth Morgan w filmie How Green Was My Valley z 1941 roku. Miała również niezapomniane role w opowiadaniu Dr. Jekyll and Mr. Hyde , It Happened in Flatbush (1942), Jane Eyre (1943), The Lodger (1944) , The Keys of the Kingdom (1944), The Spiral Staircase (1946), The Fabulous Dorseys (1947) oraz oryginał Tańsze o kilkunastu (1950).

Późniejsze lata

Allgood został obywatelem Stanów Zjednoczonych w 1945 roku i zmarł na atak serca w 1950 roku w Woodland Hills w Kalifornii.

Częściowa filmografia

  • Just Peggy (1918) - Peggy
  • Szantaż (1929) - Pani White
  • To What Red Hell (1929 )
  • Juno and the Paycock (1930) - pani Boyle („Juno”)
  • Świat, ciało, diabeł (1932) - Emme Stanger
  • The Fortunate Fool (1933) - Rose
  • Lily of Killarney (1934 ) - Pani O'Connor
  • Irish Hearts (1934) - Pani Gogarthy
  • Lazybones (1935) - Bridget
  • Peg of Old Drury (1935) - Irlandka na łodzi (niewymieniony w czołówce)
  • Powrót trzeciego piętra ( 1935) - pani de Hooley
  • Crime Unlimited (1935) - Jewel Thief (niewymieniony w czołówce)
  • Riders to the Sea (1936, wersja krótka) - Maurya
  • Pot Luck (1936) - Mrs. Kelly
  • It's Love Again (1936) - Pani Hopkins
  • Southern Roses ( 1936) - Miss Florence
  • Sabotage (1936)
  • Kathleen Mavourneen (1937) - Mary Ellen O'Dwyer
  • Storm In A Teacup (1937) - Honoria Hegarty
  • The Sky's the Limit (1938) - Mrs. O'Reilly
  • The Londonderry Air (1938) - Wdowa Rafferty
  • On the Night of the Fire (1939) - Charwoman
  • Ta kobieta Hamilton (1941) - pani Cadogan-Lyon
  • Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1941) - Pani Higgins
  • Lydia (1941) - Mary
  • How Green Was My Valley (1941) - pani Morgan
  • Roxie Hart (1942) - pani Morton
  • To przede wszystkim (1942) - Kelnerka
  • It Happened in Flatbush (1942) - Mrs. 'Mac' McAvoy
  • The Light of Heart (1942)
  • Wojna z panią Hadley (1942) - pani Michael Fitzpatrick
  • Życie zaczyna się w ósmej trzydziestce (1942) - Alma Lothian, ciotka Roberta
  • Miasto bez mężczyzn (1943) - Pani Maria Barton
  • Na zawsze i a Day (1943) - Cook (1917) (sceny usunięte)
  • Jane Eyre (1943) - Bessie
  • Lodger (1944) - Ellen Bonting
  • Between Two Worlds (1944) - Mrs. Midget
  • The Keys of the Kingdom (1944) - Siostra Martha
  • The Strange Affair of Uncle Harry (1945) - Nona
  • Kitty (1945) - Old Meg
  • Spiralne schody (1946) - Pielęgniarka Barker
  • Cluny Brown (1946) - pani Maile
  • The Fabulous Dorseys (1947) - pani Dorsey
  • Bluszcz (1947) - Martha Huntley
  • Matka nosiła rajstopy (1947) - Babcia McKinley
  • Żałoba staje się Electrą (1947) - Właścicielka Adama Branta
  • My Wild Irish Rose (1947) - Pani Brennan
  • Mężczyzna z Teksasu (1948) - ciotka Belle
  • One Touch of Venus (1948) - gospodyni
  • Dziewczyna z Manhattanu (1948) - pani Beeler
  • The Accused (1949) - Mrs. Conner
  • Challenge to Lassie (1949) - Pani MacFarland
  • Tańsza dwunastka (1950) - Pani Monahan
  • Sierra (1950) - Pani Jonas (ostatnia rola filmowa)



Sara Adler

Sara Adler Sara Adler (z domu Levitskaya, Britannica daje Lewitskiemu; 26 …

Sarah Baker

Sarah Baker Sarah Baker to amerykańska aktorka i komik, najbardziej znana z …

Sasha Alexander

Sasha Alexander Suzana Drobnjaković (ur. 17 maja 1973), znana pod pseudonimem …