Karen Akers

thumbnail for this post


Karen Akers

Karen Akers (ur. 13 października 1945) to amerykańska aktorka i piosenkarka, która występowała na Broadwayu, w kabarecie i filmie.

Spis treści

  • 1 Wczesne życie
  • 2 Kariera
  • 3 Życie osobiste
  • 4 Filmografia
    • 4.1 Film
    • 4.2 Telewizja
    • 4.3 Koncertowe filmy na DVD
  • 5 Częściowa dyskografia
  • 6 Referencje
  • 7 Linki zewnętrzne
  • 4.1 Film
  • 4.2 Telewizja
  • 4.3 Koncerty na DVD

Wczesne życie

Urodziła się jako Karen Orth-Pallavicini w Nowym Jorku 13 października 1945 roku. Jej ojciec imigrant, Heinnick Christian Orth-Pallavicini, pochodził z Austrii i Szwajcarii. Włoskie dziedzictwo. Był podobno członkiem europejskiej rodziny szlacheckiej Pallavicini, która porzuciła swój tytuł, gdy przybył do Ameryki. Jej urodzona w Ameryce matka, Mary Louise (z domu Adams), kapelan, miała po jednej stronie rodziny rosyjskich, norweskich i francuskich przodków, a po drugiej szkocko-irlandzkich. Jej młodsza siostra Nicole Orth-Pallavicini jest także aktorką. Inna młodsza siostra, Marie Orth-Pallavicini, jest żoną Davida Bakera Cadmana, wnuka Johna Cadmana, pierwszego barona Cadmana. Akers ukończył Manhattanville College.

Kariera

Akers po raz pierwszy pojawił się na Broadwayu w oryginalnej produkcji Nine , musicalu wyreżyserowanym przez Tommy'ego Tune'a i opartym na Federico Fellini film , jako Luisa Contini, żona rozwiązłego reżysera Guido Continiego (w tej roli Raúl Juliá). Spektakl rozpoczął się 9 maja 1982 r. I miał udaną serię 732 przedstawień, kończąc 4 lutego 1984 r. Akers zdobyła Światową Nagrodę Teatralną za swój występ. Była jedną z trzech aktorek w serialu nominowanych do nagrody Tony dla najlepszej aktorki drugoplanowej w musicalu, a ostatecznie nagrodę otrzymała koleżanka z obsady Liliane Montevecchi.

W 1985 roku Akers pojawił się w takich filmach fabularnych jako Purpurowa róża z Kairu Woody'ego Allena jako celuloidowa chanteuse oraz w Zgadze (jako kochanka postaci Jacka Nicholsona).

Wystąpiła na Broadway w Grand Hotel , muzycznej adaptacji powieści i filmu, napisanej przez Roberta Wrighta, George'a Forresta i Maury'ego Yestona. W Grand Hotel Akers spotkał się ponownie z reżyserem Nine Tommy Tune i członkami obsady Nine Liliane Motevecchi i Kathi Moss. Spektakl rozpoczął się 12 listopada 1989 r., W ramach którego odbyło się 1018 występów, do 19 kwietnia 1992 r.

Akers nagrała „Sooner or Later” w swoim albumie Unchained Melodies z 1991 roku. piosenka napisana dla Madonny przez Stephena Sondheima rok wcześniej.

Życie osobiste

19 września 1993 roku Akers poślubił Kevina Patricka Powera, wiceprezesa firmy zajmującej się komunikacją satelitarną Orion Network Systems, podczas ceremonii rzymskokatolickiej w kaplicy św. Pawła na Uniwersytecie Columbia w Nowym Jorku.

To było jej drugie małżeństwo. Ma dwóch synów z pierwszego małżeństwa z Jimem Akersem w 1968 roku, które zakończyło się rozwodem.

Filmografia

Film

Telewizja

  • „Ellington: The Music Lives On” (1983)
  • „Ira Gershwin at 100: A Celebration at Carnegie Hall” (1997)

DVD Concert Films

  • 2005: Karen Akers: On Stage at Wolf Trap

Częściowa dyskografia

  • 1981: Karen Akers - Blackwood Records BLWD 001
  • 1982: Karen Akers - Rizzoli / Blackwood Records 1001
  • 1987: W bardzo niezwykły sposób - Rizzoli Records 1004/71004
  • reedycja 1999 In A Very Unusual Way - Cabaret 5002
  • 1994: Just Imagine - DRG 5231
  • 1996: Under Paris Skies - Cabaret Records 5019
  • 1997: Na żywo z Rainbow and Stars - DRG 1450
  • 2001: Czuje się jak w domu - DRG 1465
  • 2004: Gdybyśmy tylko mieli miłość - DRG 1383
  • 2006: Like It Was - DRG CD 91498
  • 2008: Simply Styne - DRG 1506



A thumbnail image

Karan Ashley

Karan Ashley Karan Ashley Jackson (ur. 28 września 1975), lepiej znana jako …

A thumbnail image

Karen Allen

Karen Allen Karen Jane Allen (ur. 5 października 1951), amerykańska aktorka …

A thumbnail image

Karen Austin

Karen Austin Karen Austin (ur. 24 października 1955), amerykańska aktorka. …