Bettye Ackerman

thumbnail for this post


Bettye Ackerman

Bettye Louise Ackerman (28 lutego 1924 - 1 listopada 2006) była amerykańską aktorką znaną głównie z pracy w telewizji.

Spis treści

  • 1 Wczesne lata
  • 2 Telewizja
  • 3 Scena
  • 4 Film
  • 5 Życie osobiste
  • 6 Śmierć
  • 7 Filmografia
    • 7.1 Filmy
    • 7.2 Telewizja
  • 8 Referencje
  • 9 Linki zewnętrzne
  • 7.1 Filmy
  • 7.2 Telewizja

Wczesne lata

Ackerman urodziła się w Cottageville w Południowej Karolinie (inne źródło podaje, że urodziła się w Williston w Południowej Karolinie), córka Clarence Kilgo Ackerman i Mary Baker Ackerman, i dorastała w Williston, w Hrabstwo Barnwell w południowo-zachodniej Karolinie Południowej, jedno z czworga dzieci. Ukończyła Columbia College w Południowej Karolinie w 1945 roku i wkrótce potem wyjechała do Nowego Jorku. Studiowała teatr na Uniwersytecie Columbia w Nowym Jorku oraz studia artystyczne u Josepha Mugnainiego i George'a DeGroat'a w Otis Art Institute w Los Angeles.

Telewizja

Ackerman grał Dr. Maggie Graham w dramacie medycznym ABC, Ben Casey , od 1961 do 1966. Zagrała Anne Frazer w Bracken's World i oryginalnej Constance MacKenzie w dziennym programie Powrót do Peyton Place . Pojawiła się we wczesnym odcinku serialu telewizyjnego Falcon Crest , przedstawiając postać Elisabeth Bradbury. Wystąpiła także w dwóch odcinkach Perry Mason z Raymondem Burrem w roli głównej: w 1965 roku zagrała rolę Amy Reid w odcinku „The Case of the Thermal Thief”, aw 1966 roku zagrała Laura Brandon w „Sprawie pozytywnego negatywu”. W 1977 roku zagrała w Never Con a Killer, pilotażowym dramacie kryminalnym ABC Pióro i ojciec Gang .

Scena

Ackerman zagrał tytułową rolę w jednym akcie zagrał Salome Oscara Wilde'a, jako członek Alexander Kirkland Acting Group. Produkcja ukazała się nakładem Magic-Tone Records (CTG 4011). Ackerman ma na swoim koncie osiągnięcia na Broadwayu: Spotkanie nad rzeką (1979).

Film

Debiut filmowy Ackermana pojawił się w filmie Face of Fire w 1959 roku.

Życie osobiste

7 czerwca 1956 roku Ackerman, w wieku 32 lat, poślubił swoją przyszłą gwiazdę Bena Casey , Sama Jaffe, który był potem 65. Mimo 33-letniej różnicy wieku, para miała bardzo udane i szczęśliwe małżeństwo - aż do śmierci Jaffe na raka w 1984 roku. Nie mieli dzieci.

Sprzedała swój dom w Beverly Hills w Kalifornii i wróciła do Karoliny Południowej, aby być blisko swojej dużej, dalszej rodziny w 1998 roku. Wkrótce potem zdiagnozowano u niej chorobę Alzheimera.

Ackerman był również uznanym artystą, który miał wiele wystaw w obu Beverly Hills i Columbia w Południowej Karolinie.

Śmierć

Ackerman zmarł 1 listopada 2006 roku po udarze w Kolumbii w Południowej Karolinie. Miała 82 lata.

Filmografia

Filmy

  • Face of Fire (1959) jako Grace Trescott
  • Companions in Nightmare (1968, film telewizyjny) jako Sara Nicholson
  • Rascal (1969) jako Miss Whalen
  • Ted & amp; Venus (1991) jako prezenter nagrody poezji

Telewizja

  • Ben Casey (ABC) (1961–1966 ) jako Dr Maggie Graham
  • Breaking Point (ABC) jako Eunice Osment w „Better Than a Dead Lion” (1964)
  • Bracken's World (NBC) (1970) jako Anne Frazer, sekretarka Brackena
  • The Sixth Sense (ABC) (1972) jako Helene, instruktorka gry na fortepianie i matka medium, który usiłuje zabić
  • Gunsmoke This Golden Land (1973) jako Zisha
  • Falcon Crest (1982) jako Elisabeth Bradbury



Betty Arlen

Betty Arlen Betty Arlen (4 listopada 1909 - 4 sierpnia 1966) była amerykańską …

Beverly Aadland

Beverly Aadland Beverly Elaine Aadland (16 września 1942 - 5 stycznia 2010) …

Beverly Adams

Beverly Adams Beverly Adams Sassoon (ur. 7 listopada 1945) jest …