Bessie Banks (aktorka)

thumbnail for this post


Bessie Banks (aktorka)

Bessie Banks (ur. Bessie Estelle Naylor) była amerykańską aktorką i scenarzystką działającą w Hollywood w czasach niemych.

Biografia

Bessie urodziła się w Worthington w stanie Minnesota, jako syn Stephena Naylora i Harriet Lynch. Oboje jej rodzice pochodzili z Wielkiej Brytanii. Rodzina przeniosła się do Santa Barbara w Kalifornii, kiedy Bessie była dziewczynką. W Santa Barbara poznała i poślubiła swojego męża, kanadyjskiego aktora Perry'ego Banksa; razem występowali jako wodewil i pojawili się w wielu filmach wyprodukowanych w Santa Barbara w „Flying A” Studios.

Wybrana filmografia

Jako scenarzysta:

  • The Beggar Child (1914)

Jako aktorka:

  • Dulcie's Adventure (1916)
  • The Stinger Stung (1916)
  • Ujmujący urok młodzieńca (1916)
  • Madonna of the Night (1916)
  • Love's Bitter Strength (1916)
  • A Modern Knight (1916)
  • Wigilia weselna Billy'ego Van Deusena (1916)
  • Some Night (1916)
  • To Rent Furnished (1915)
  • Kampania Billy'ego Van Deusena (1915)
  • Opuszczony o the Auto (1915)
  • Uczeń Nietzschego (1915)
  • Koty, gotówka i książka kucharska (1915)
  • Dom tysiąca skandali (1915)
  • Wujek Heck, autor: Heck! (1915)
  • Jego tajemnicza profesja (1915)
  • Kobieta pogardzana (19 15)
  • When a Woman Waits (1914)
  • The Ruin of Manley (1914)



Bess Armstrong

Bess Armstrong Elizabeth Key „Bess” Armstrong (ur. 11 grudnia 1953), …

Betsy Aidem

Betsy Aidem Betsy Aidem (ur. 28 października 1957) jest aktorką filmową, …

Betsy Baker

Betsy Baker Betsy Baker (ur. 8 maja 1955) to amerykańska aktorka, najlepiej …