Annaleigh Ashford

thumbnail for this post


Annaleigh Ashford

  • Łatwe słuchanie
  • disco
  • pop
  • Broadway
  • Broadway
  • niezależna artystka

Annaleigh Amanda Ashford (z domu Swanson, ur. 25 czerwca 1985) to amerykańska aktorka, piosenkarka i tancerka.

Jest znana ze swojej pracy w telewizji jako Betty DiMello w dramacie z okresu Showtime Masters of Sex oraz na Broadwayu jako Lauren w Kinky Boots (2013 -2014) oraz jej rolę Essie Carmichael w roli Essie Carmichael w filmie You Can't Take It With You (2014-2015), która zdobyła nagrodę Tony. W 2017 roku Ashford zagrał w uznanym przez krytyków, limitowanym wznowieniu filmu Sunday in the Park z George'em u boku Jake'a Gyllenhaala.

Do innych ważnych filmów i programów telewizyjnych Ashforda należą: Niewiarygodne (2019), Bad Education (2019), komedia CBS B Positive z Thomasem Middleditchem i dramat FX Impeachment: American Crime Story .

W 2015 roku wydała swój debiutancki album, album koncertowy zatytułowany Lost in the Stars: Live at 54 Below .

Spis treści

  • 1 Życie i kariera
    • 1,1 1985–2004: wczesne życie
    • 1,2 2004–09: Hollywood Starr, Feeling Electric i Wicked
    • 1.3 2010–13: Kinky Boots , Masters of Sex i Frozen
    • 1.4 2014–15: debiutancki album, You Can't Take It With You i Sylvia
    • 1.5 2016 - obecnie: Niedziela w parku , American Crime Story i B Positive
  • 2 kredyty
    • 2.1 Teatr
    • 2.2 Film
    • 2.3 Telewizja
  • 3 Dyskografia
    • 3.1 Koncerty
  • 4 Nagrody i nominacje
  • 5 Życie osobiste
  • 6 Referencje
  • 7 Linki zewnętrzne
  • 1.1 1985–2004: wczesne życie
  • 1.2 2004–09: Hollywood Starr, Feeling Electric i Wicked
  • 1.3 2010–13: Kinky Boots , Masters of Sex i Frozen
  • 1.4 2014–15: debiutancki album, You Can't Take It With You i Sylvia
  • 1.5 2016 - obecnie: Niedziela w parku , American Crime Story i B Positive
  • 2.1 Teatr
  • 2.2 Film
  • 2.3 Telewizja
  • 3.1 Koncerty

Życie i kariera

1985–2004: wczesne życie

Ashford urodziła się w Denver w Kolorado, jako córka Holli Swanson, nauczycielki gimnastyki w szkole podstawowej i Chrisa Swansona, właściciela małej firmy. Ashford brała udział w Kids Cross Country i bieżni w wieku sześciu lat, prowadzona przez matkę. Odkryto tam, że nienawidzi biegania i było bardzo jasne, że bardziej interesowały ją stroje na wyścigi niż same wyścigi. Ostatnim wyścigiem, jaki kiedykolwiek prowadziła, był bieg na 400 metrów. Po tym wyścigu jej matka zdecydowała, że ​​czas zapisać ją do najbliższego studia tańca. Po raz pierwszy została zapisana i rozpoczęła naukę w Centrum Tańca i Sztuk Performatywnych Kit Andrée tego samego dnia, kiedy rozpoczęła drugą klasę. Występowała i śpiewała w licznych przedstawieniach i konkursach w swoim rodzinnym mieście. Kariera zawodowa Ashford rozpoczęła się w wieku dziewięciu lat w Denver, kiedy zagrała główną rolę Tiny Denmark w filmie Bezlitosny! . W wieku czternastu lat została opisana jako „Nastolatka do obejrzenia” przez Rocky Mountain News . Inne osiągnięcia Denver to występowanie w zespole The Sound of Music , West Side Story i Paint Your Wagon , a także w Little Women jako Amy March, Rodgers and Hammerstein's Cinderella jako Ella, Grease jako Sandy Dumbrowski i Reno Sweeney w Anything Goes . W wieku 16 lat ukończyła Wheat Ridge High School w trzy lata, a następnie uczęszczała do Marymount Manhattan College, gdzie w wieku 19 lat uzyskała dyplom z teatru. Podczas studiów w Marymount Manhattan College, Ashford grała zarówno Rosę Bud w The Mystery of Edwin Drood i Emma w Tell Me on a Sunday .

2004–09: Hollywood Starr, Feeling Electric i Wicked

W 2004 roku, kręcąc się po nowojorskiej scenie klubowej Lower East Side, Ashford poznał osobowość nocnego życia Lady Starlight, lokalną rockową didżejkę i występy artysta. Lady Starlight zaprosiła Ashford do tańca na jej glitter rockowej imprezie z lat 70. „Lady Starlight's English Disco” i ochrzciła ją Hollywood Starr . Wystąpiła w sztuce Toma Kitta i Briana Yorkeya Feeling Electric jako Natalie na New York Musical Theatre Festival w 2005 roku.

Wkrótce po ukończeniu college'u Ashford przeżyła wielką przerwę, występując jako jedna z przyjaciół Glindy, Pfanne, i niedostatecznie zbadała rolę Glindy w pierwszej krajowej trasie Wicked . Do obsady dołączyła w grudniu 2005 r. I odeszła we wrześniu 2006 r. Następnie dała początek roli Margot w swoim broadwayowskim debiucie Legally Blonde: The Musical . Dublowała również główną rolę Elle Woods, ale tylko raz poszła dalej. Wystąpiła na oryginalnym nagraniu obsady i pojawiła się w telewizji MTV. Opuściła program we wrześniu 2007 roku.

W lipcu 2007 roku pracowała jako Brenda Strong nad muzyczną adaptacją utworu Catch Me if You Can . Wcześniej przeprowadziła lekturę dla projektu pod okiem nagrodzonego Tony reżysera Hairspray , Jacka O'Briena.

Następnie wróciła do Wicked, tym razem w roli głównej Glinda w przedstawieniu na Broadwayu. Zastąpiła Kendrę Kassebaum 9 października 2007 r. Opuściła firmę 11 maja 2008 r., Kiedy Kassebaum wrócił do tej roli i przeniosła się do produkcji w Chicago, zastępując Kate Fahrner jako Glindę 3 czerwca 2008 r. Zagrała swój ostatni występ jako Glinda 25 stycznia 2009 r., Kiedy zamknięto produkcję w Chicago.

W 2008 roku zadebiutowała w filmie małą rolą w filmie Seks w wielkim mieście: film , grając " zepsuta królowa wytwórni ”. Wystąpiła także w filmie Rachel Getting Married jako kontrkultura.

W sierpniu 2008 roku Ashford zagrała Wednesday Addams w inscenizowanym czytaniu do muzycznej adaptacji do The Addams Family z Nathanem Lane i Bebe Neuwirth, ale później została zastąpiona przez Krystę Rodriguez. Inne lektury to: Bring It On: The Musical as Campbell, The Black Suits , C'mon Get Happy , Pal Joey oraz wersja Company Stephena Sondheima ze skłonnością do płci .

W 2009 roku ogłoszono, że Ashford wystąpi jako jedna z głównych postaci i piosenkarzy w nowym wodewilu Przedstawienie Cirque du Soleil, Banana Shpeel . Jednak ogłoszono, że Ashford i jej kolega, Michael Longoria, nie byli już w obsadzie serialu. Publicyści ogłosili, że była to kreatywna decyzja, aby usunąć duże fragmenty dialogu z serialu, a tym samym sprawić, że ich postacie nie istnieją. Ashford pierwotnie miał pozostać w produkcji od premiery w Chicago do około 2010 roku.

2010–13: Kinky Boots , Masters of Sex i Frozen

Ashford zagrała Jeanie w odrodzeniu na Broadwayu Hair . Zastąpiła Kacie Sheik w tej roli od 9 marca 2010 r. Do 27 czerwca 2010 r., Kiedy to produkcja została zamknięta.

We wrześniu 2010 Ashford zadebiutowała jako reżyser w Birdland Jazz Club, reżyserując wspólnie Hair alum Jay Armstrong Johnson w swoim solowym debiucie koncertowym. Koncert spotkał się z entuzjastycznymi recenzjami, w tym zapowiedzią reżyserskiego „starannie ułożonego” stylu Ashforda.

We wrześniu 2010 roku Ashford zagrał Veronicę Sawyer na koncercie w Nowym Jorku nowego musicalu Wrzosy . Rolę tę odegrał później w off-broadwayowskiej premierze w 2014 roku Barrett Wilbert Weed.

W listopadzie 2010 roku Ashford był częścią czytania musicalu Carrie . W grudniu 2010 roku wzięła udział w "warsztatach twórczych", czytając sceniczną wersję muzyczną Diner , jako Beth.

W styczniu 2012 roku Ashford zakończyła bieg, grając Maureen Johnson w odrodzenie Rent poza Broadwayem, które rozpoczęło się 14 lipca 2011 r. i zakończyło 9 września 2012 r. Emma Hunton przejęła od niej rolę Maureen 13 stycznia 2012 r. W lutym 2012 r. Ashford wystąpiła w Smash jako Lisa McMann i wróciła na kolejny krótki występ w 2013 roku przed jego odwołaniem.

Od 27 czerwca do 19 sierpnia 2012 roku występowała w Off- Musical na Broadwayu Dogfight , oparty na filmie o tym samym tytule z 1991 roku, w którym gra bezzębna dziwka Marcy. Rolę w filmie pierwotnie grała Elizabeth Daily.

W 2013 roku Ashford zagrał głos trolla w najbardziej dochodowym filmie animowanym wszechczasów, Frozen . Powitała Kristoffa w krótkiej linijce i śpiewa drugą solówkę kobiecą po Maii Wilson w utworze „Fixer Upper” do ścieżki dźwiękowej.

W 2013 roku, po pierwszym występie na próbach w Chicago, powtórzyła rolę Lauren w broadwayowskiej produkcji Kinky Boots , musicalu z książką Harveya Fiersteina oraz muzyką i tekstami Cyndi Lauper. Za tę rolę Ashford otrzymała nominacje do nagrody Tony dla najlepszej aktorki drugoplanowej w musicalu i nagrody Drama Desk dla najlepszej aktorki w musicalu. Ashford opuściła swoją rolę w Kinky Boots 2 marca 2014 roku.

W 2013 roku Ashford pojawił się w powtarzającej się roli młodej prostytutki Betty DiMello w pierwszym sezonie serialu Showtime Masters of Sex . Jej część została zmieniona z powtarzającej się na regularną w drugim sezonie.

2014–15: debiutancki album, You Can't Take It With You i Sylvia

14 stycznia Ashford wydała swój pierwszy singiel „Another Time (Andrew's Song)” z reżyserem muzycznym Willem Van Dyke na iTunes. Oprócz pisania muzyki i tekstów, Van Dyke jest głównym pianistą na singlu. W utworze występują również Michael Aarons na gitarze, Steve Gilewski na basie, Sammy Merendino na perkusji, Philip Payton na skrzypcach / altówce i Allison Seidner na wiolonczeli. Został nagrany w Harlem Parlor Recording w Nowym Jorku przez Derika Lee, który również zmiksował i zmasterował nagranie.

Od 26 sierpnia 2014 roku Ashford zagrał rolę Essie Carmichael w odrodzeniu na Broadwayu You Can't Take It With You w reżyserii Scotta Ellisa. Pojawiła się u boku Rose Byrne, Jamesa Earla Jonesa i Elizabeth Ashley. Serial zakończył się 2 lutego 2015 roku. Za tę rolę otrzymała nagrodę Tony w 2015 roku dla najlepszej aktorki drugoplanowej w sztuce.

W ograniczonym okresie od 2 października 2015 do 3 stycznia 2016 Ashford wystąpił jako tytułowy pies w pierwszej broadwayowskiej produkcji AR Komedia Gurneya, Sylvia . Przedstawienie zostało otwarte w Cort Theatre 27 października 2015 r. W reżyserii Daniela J. Sullivana wystąpili także Julie White, Matthew Broderick i Robert Sella. Zdobywca nagrody Tony, reżyser Daniel Sullivan porównuje ją do Billa Irwina: „jest świetnym klaunem, poza tym, że jest wspaniałym aktorem… ma ten sam rodzaj, po prostu rzuć to w górę, próbuj dalej, znajdź to i udoskonal it. ”

Debiutancki album Ashford został wydany 13 listopada 2015 roku.

17 listopada 2015 roku ogłoszono, że Ashford podpisał kontrakt z agencją talentów ICM Partners.

20 listopada 2015 r. BroadwayWorld.com ogłosił, że Ashford weźmie udział w filmowej retrospektywie pytań i odpowiedzi z SAG-AFTRA, która odbędzie się 3 grudnia 2015 r. w The New School. Q & amp; A został wydany za pośrednictwem YouTube 14 grudnia 2015 r.

20 listopada 2015 r. Ashford został wybrany do wręczenia szóstej dorocznej nagrody Clive Barnes Theatre Award, która odbędzie się 11 stycznia 2016 r.

30 listopada 2015 r. Ashford zagrał osiem różnych ról w uznanej przez krytyków sztuce Paula Rudnicka Jeffrey w reżyserii Christophera Ashleya. W pozostałych obsadach znaleźli się Michael Urie, Robin de Jesus, James Monroe Iglehart, Andrew Keenan-Bolger i Russell Tovey.

2016 - obecnie: Sunday in the Park , American Crime Story i B Positive

1 lutego 2016 roku ogłoszono, że Ashford weźmie udział w live-in groupie Columbia w telewizyjnym remake'u FOX The Rocky Horror Picture Show .

14 lipca 2016 roku ogłoszono, że Ashford zagra u boku Jake'a Gyllenhaala w nowojorskim Sunday in the Park z George jako Dot / Marie, rola zapoczątkowana przez Bernadette Peters na Broadwayu.

13 grudnia 2016 roku ogłoszono, że Ashford ponownie zagra Dot / Marie u boku Gyllenhaala w Niedziela w parku z George'em podczas odrodzenia przedstawienia na Broadwayu w Hudson Theatre. Ashford nie kwalifikował się do nagrody Tony za ten występ, ponieważ produkcja wycofała się z jakichkolwiek konkursów, w tym Tony Awards. 3 lutego 2016 r. Wydano oświadczenie: „Producenci Sunday in the Park with George nie będą zgłaszać zaangażowania Hudson Theatre w tę produkcję w centrum Nowego Jorku, aby kwalifikować się do otrzymania nagrody. Z sezonem tak pełnym niesamowitych, niedługo długich nowych musicali i odrodzeń, producenci czują, że ta wyjątkowo ograniczona, specjalna seria najlepiej sprawdza się poza jakimikolwiek konkursami z nagrodami. Niemniej jednak produkcja jest dumna z bycia częścią tak przełomowego sezonu na Broadwayu. ”

4 kwietnia 2017 roku ogłoszono, że Ashford dołączy do spektaklu„ Shakespeare in the Park ”The Public Theatre A Sen nocy letniej jako Helena.

20 kwietnia 2017 roku ogłoszono, że odrodzenie Sunday in the Park with George zostanie zachowane na albumie zostać wydany przez Warner Music Group. Nagranie obsady ukazało się 21 września 2017 roku. Zostało wyprodukowane i zmiksowane przez Barta Migala i przedstawia całą wytwórnię Broadway, w tym Jake Gyllenhaal, Robert Sean Leonard, Erin Davie i Penny Fuller.

12 września 2017 roku ogłoszono, że Ashford dołączy do obsady dramatu Woody'ego Allena Deszczowy dzień w Nowym Jorku , który został ukończony 23 października 2017 roku. Film został wydany w Europie, Azji, Ameryce Środkowej i Ameryce Południowej w 2019 r. oraz w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych w 2020 r. 3 listopada 2017 r. ogłoszono, że Ashford zadebiutuje w Filharmonii Nowojorskiej w telewizyjnym koncercie sylwestrowym z udziałem muzyki Leonard Bernstein. W programie New Year's Eve: Bernstein on Broadway , w towarzystwie Laury Osnes, Aarona Tveita i Christophera Jacksona, znalazły się utwory z partytur Bernsteina do On the Town , West Side Story , Candide i Wonderful Town . Towarzyszył jej Bramwell Tovey i wyemitowany w PBS 31 grudnia 2017 o godzinie 21:00.

Ashford wystąpiła jako Elizabeth Cote w czterech odcinkach miniserialu Zabójstwo Gianniego Versace : American Crime Story , którego premiera odbyła się 17 stycznia 2018 r. 15 lutego 2018 r. Ogłoszono, że Ashford poprowadzi pilotażową komedię z jedną kamerą dla ABC, zatytułowaną Southern Hospitality . Tristram Shapeero miał reżyserować. Pilot nie został odebrany.

Ashford zagrała w filmie komediowym Drugi akt , w reżyserii Jennifer Lopez, jako Hildy, u boku Vanessy Hudgens. Film został wydany w 2018 roku. 23 lipca 2018 roku ogłoszono, że Ashford zagra w nowym filmie muzycznym zatytułowanym American Reject .

Ashford miała się powtórzyć rolę Dot / Marie w Sunday In The Park With George w Savoy Theatre w Londynie w 2020 roku. Jednak z powodu pandemii COVID-19 bieg został przełożony na 2021 rok.

W lutym 2020 roku Ashford została obsadzona jako jedna z dwóch głównych ról w komedii sytuacyjnej B Positive , w której wcieli się w kobietę, która idealnie pasuje do dawcy nerki, która tak się składa, że ​​jest rozwiedzionym ojcem, którego zna z przeszłości. Serial został zapalony przez CBS 8 maja 2020 roku jako wpis w sezonie telewizyjnym 2020-2021.

Napisy

Teatr

Źródła:

Film

Telewizja

Źródła:

Dyskografia

  • 2007: Legally Blonde (Original Broadway Cast Recording)
  • 2013: Dogfight (Original Cast Recording)
  • 2013: „Love Me Back” - singiel (z Richardem Hallem )
  • 2013: „Stand Beside Me” - singiel (z Richardem Hallem)
  • 2013: Kinky Boots (Original Broadway Cast Recording)
  • 2013: Kraina lodu (Oryginalna ścieżka dźwiękowa z filmu)
  • 2014: „Another Time (Andrew's Song)” - singiel (z Willem Van Dyke)
  • 2014: Ahrens & amp; Flaherty: Nice Fighting You (obchody 30. rocznicy na żywo o 54 poniżej)
  • 2015: Lost in the Stars: na żywo o 54 poniżej
  • 2016: The Rocky Horror Picture Show: Let's Do the Time Warp Again
  • 2016: „A New Year” - singiel (z Willem Van Dyke i Jeffem Talbottem)
  • 2017: Sunday in the Park with George (New Broadway Cast Recording 2017)
  • 2020: Thankful: An Album for Jerad Bortz

Źródła:

Koncerty

7 kwietnia 2008 Ashford zadebiutowała jako profesjonalny kabaret w ramach Broadwayu na Birdland w Birdland Jazz Club. Wystąpiła we wczesnej wersji programu Lost in the Stars , który teraz stał się jej docenionym przez krytyków. Wiele piosenek z jej debiutu, w tym „Love Hurts”, „Mona Lisas and Mad Hatters” oraz tytułowa piosenka „Lost in the Stars”, pozostało w programie i znalazło się na jej albumie koncertowym. Alex Lacamoire była jej dyrektorem muzycznym.

W lutym 2014 roku Ashford zadebiutowała na koncercie 54 Below swoim uznanym już show kabaretowym Lost in the Stars . Po dwóch wyprzedanych koncertach trzeciego dnia, Ashford dodał występ na bis ze względu na duże zainteresowanie. Wróciła do 54 Below, aby w ciągu pierwszych dwóch poniedziałków grudnia odbyć reinkarnację swojego występu kabaretowego o tematyce bożonarodzeniowej, z „odrobiną świątecznej radości”. Została zrecenzowana przez Stephena Holdena z The New York Times do jej występu 1 grudnia. 11 lutego 2015 roku ogłoszono, że Ashford dołączy do zespołu Van Dyke i The Whiskey Five podczas trasy koncertowej. z jej uznanego programu kabaretowego w pięciu miastach. Oprócz powrotu 11 lutego do 54 Below zagrała także w Chicago, San Francisco, Las Vegas i na dwóch specjalnych koncertach w swoim rodzinnym mieście Denver w Kolorado.

30 sierpnia 2015 roku Ashford miała tajny popowy koncert w 54 Below zatytułowany Brunch With Annaleigh: The Concert , który był przedłużeniem programu Lost in the Stars . Ten koncert został nagrany jako część debiutanckiego albumu Ashford, który jest kompilacją wielu nowojorskich koncertów w 54 Below w 2014 i 2015 roku.

29 września 2015 roku ogłoszono, że debiut Ashforda album, Lost in the Stars: Live at 54 Below , nagranie na żywo jej koncertu Lost in the Stars , ukaże się 13 listopada 2016 roku.

Ashford wróciła na 54 miejsce poniżej na sylwestrową edycję swojego programu Lost in the Stars zatytułowanego Lost in the Stars: New Year's Magic . Koncert był również imprezą wydawniczą. 26 listopada 2015 r. Lost in the Stars została nominowana do nagrody BroadwayWorld Cabaret Award 2015 w kategorii „Najlepszy program, kobieta-celebrytka”. 13 września 2016 roku ogłoszono, że Ashford po raz kolejny powróci na stronę 54 poniżej, aby uzyskać zaktualizowaną wersję sylwestrowego wydania jej programu Lost in the Stars , Lost in the Stars : Magia Nowego Roku .

Nagrody i nominacje

Życie osobiste

Ashford cierpi na celiakię i dlatego przestrzega ścisłej diety bezglutenowej. Ashford i inny aktor Joe Tapper pobrali się w Devil's Thumb Ranch w Tabernash w stanie Kolorado 29 lipca 2013 r. 11 maja 2016 r. People ogłosili, że Ashford i Tapper są w ciąży z pierwszym dzieckiem, chłopiec. Syn Ashforda i Tappera, Jack Clark Tapper, urodził się 8 września 2016 r.




A thumbnail image

Ann-Margret

Ann-Margret Aktorka piosenkarka tancerka Ann-Margret Olsson (ur. 28 kwietnia …

A thumbnail image

Anne Archer

Anne Archer Anne Archer (ur. 24 sierpnia 1947), amerykańska aktorka. Była …

A thumbnail image

Anne Bancroft

Anne Bancroft Aktorka reżyser pisarka piosenkarka Anne Bancroft (ur. Anna Maria …