Angelina

thumbnail for this post


Angelyne

  • Modelka na billboardzie
  • piosenkarka
  • aktorka
  • bizneswoman
  • New Wave
  • dance-pop

Angelyne (ur. Ronia Tamar Goldberg, 2 października 1950) to amerykańska piosenkarka , aktorka, osobowość i modelka, która zyskała rozgłos w 1984 roku po pojawieniu się serii ikonicznych billboardów w Los Angeles w Kalifornii i okolicach, na których czytano tylko „Angelyne” i przedstawiano ją sugestywnie pozującą. Przyciągnęły one uwagę lokalnych mediów i wkrótce otrzymała szereg ofert na role filmowe, wywiady z czasopism i występy w programach telewizyjnych. Głównym znakiem rozpoznawczym jej osobowości celebrytki jest różowa Corvette. Jej billboardy pojawiły się w wielu filmach i serialach telewizyjnych, w tym w napisach początkowych do Moonlighting , i sfałszowano w takich programach jak The Simpsons , Futurama oraz BoJack Horseman .

W 1978 roku dołączyła do punkrockowego zespołu Baby Blue swojego ówczesnego chłopaka, który występował w klubach w Los Angeles, ale nigdy nie odniósł sukcesu finansowego. W 1982 roku wydała swój debiutancki album, a jej pierwsze plakaty zaczęły pojawiać się w ramach promocji albumu. Po rozpoczęciu ogromnej kampanii bilbordowej w lutym 1984 roku rozpoczęła pracę nad swoim drugim albumem. Driven to Fantasy został wydany w 1986 roku. Następnie Angelyne pojawiła się w małych partiach w filmach takich jak Earth Girls Are Easy (1988), Dangerous Love ( 1988) oraz Homer i Eddie (1989).

W 2003 roku Angelyne została kandydatem w wyborach na gubernatora Kalifornii, zajmując 28. miejsce na 135 kandydatach (zdobywając 2536 głosów ). Jej slogan podczas kampanii brzmiał: „Mieliśmy Gray'a, mieliśmy Brown, teraz czas na jakiś blond i różowy”. Angelyne jest także artystką. Zaczęła malować w 1998 roku i miała kilka pokazów sztuki w Los Angeles.

Angelyne była również znana z tego, że ukrywała swoje prawdziwe imię, wiek i tożsamość, co ujawniło się publicznie dopiero w 2017 roku.

Spis treści

  • 1 Kariera
  • 2 Życie osobiste i poprzednie tożsamości
  • 3 Dyskografia
    • 3.1 Albumy
    • 3.2 Single
  • 4 Filmografia
    • 4.1 Filmy
    • 4.2 Programy telewizyjne i filmy dokumentalne
    • 4.3 Muzyka filmy
    • 4.4 Wyglądy na billboardach
  • 5 Odnośniki
  • 6 Linki zewnętrzne
  • 3.1 Albumy
  • 3.2 Single
  • 4.1 Filmy
  • 4.2 Programy telewizyjne i filmy dokumentalne
  • 4.3 Teledyski
  • 4.4 Występy na billboardach

Kariera

W 1978 roku Angelyne dołączyła do zespołu Baby Blue, swojego ówczesnego chłopaka. Występowali w lokalnych klubach w Los Angeles, a raz otworzyli wraz z Rubber City Rebels występem The Screamers w Whiskey a Go Go. Klub punk rockowy The Masque służył jako miejsce prób zespołu. W 1978 roku wydali singiel „Rock n 'Roll Rebel” ze stroną b „Fantasy Man”. Tylko 1000 egzemplarzy płyty zostało nagranych i rozprowadzonych w Anglii.

Zespół nie cieszył się zbytnim zainteresowaniem, więc zdecydowali się promować ją, umieszczając jej zdjęcie w mieście. W 1979 roku singiel „Too Much to Touch” został wydany pod nazwą Angelyne, również promowany przez plakaty i ulotki.

W 1982 roku wydała debiutancki album zatytułowany „Too Much to Touch” w niezależnej wytwórni Erika Records. 12-calowy album ze zdjęciami zawierał 11 piosenek, w tym 2 wersje „Sexy Stranger”, okładkę hitu Elvisa Presleya „Teddy Bear” oraz główny singiel „Kiss Me LA”. Album był promowany przez kolejną serię przystanków autobusowych plakaty. W lipcu 1983 roku Erika Records wydała kolejny singiel Angelyne, „My List”, któremu towarzyszył teledysk.

Według Angelyne, poznała bogatego przedsiębiorcę bez kleju, Hugo Maisnika (wynalazcę Hugo's Amazing Tape) w 1982. Maisnik prowadził drukarnię reklamową w Los Angeles. Opisywany jako „bardzo ekscentryczny” i „znudzony dowcipniś”, podobno dostrzegł potencjał w wykorzystaniu wizerunku Angelyne i zrozumiał „zawiłości gry w reklamę zewnętrzną” . W lutym 1984 r. Na Sunset Boulevard pojawił się pierwszy billboard Angelyne głoszący „Angelyne Rocks”. Córka Maisnik, Katherine Saltzberg, napisała jednoosobową sztukę Los Angelyne o swoim doświadczeniu dorastania w cieniu billboardów Angelyne.

W 1986 roku wydała swój drugi album Driven to Fantasy we własnej wytwórni Pink Kitten. Wznowiony różowy winyl ponownie wydany album został później wydany we Włoszech. W czerwcu 1987 roku wysoki na 85 stóp mural przedstawiający Angelyne został namalowany na ścianie budynku w Hollywood and Vine. Obraz za 22 000 dolarów został rzekomo sfinansowany przez jej menadżera. W tym samym roku jej przyjaciółka Nina Hagen dostała nagranie z Michaelem "Doc" Dosco, który wcześniej pracował z Hagenem nad jej albumem Nina Hagen in Ekstasy . Napisał i wyprodukował kilka piosenek dla Angelyne, w tym „Animal Attraction”, który został później wykorzystany w filmie Juliena Temple'a Earth Girls Are Easy , w którym Angelyne miała kameę. Singiel został wydany w 1988 roku z remiksami włoskiego producenta Pino Toma. Hagen wspomniała o Angelyne w swojej piosence „Super Freak Family”, a jej głos można usłyszeć w utworze „Pillow Talk”.

W 1995 roku ukazał się czarno-biały dokument Robinsona Devora „Angelyne” . W tym czasie miała ponad 200 billboardów w całym Los Angeles.

W 1997 roku Angelyne uruchomiła swoją stronę internetową, na której oferowała wycieczki po Sunset Boulevard i Hollywood. The Angelyne Dream Experience , eksperymentalny film Dana Kapelovitza, który pracował także nad jej EP-ką Beauty & amp; The Pink , został wydany w 1998 roku. Krótki film z elementami psychodelii przedstawia Angelyne jeżdżącą po ulicach Los Angeles, witającą swoich fanów i opowiadającą o doświadczeniach poza ciałem. W tym samym roku Angelyne podjęła kolejne artystyczne przedsięwzięcie i zaczęła malować autoportrety. Od tego czasu miała kilka udanych wystaw sztuki.

Po kandydowaniu do rady miejskiej Hollywood w 2002 r., Jeśli miałaby ona oddzielić się od Los Angeles, w 2003 r. Ponownie startowała, tym razem na gubernatora Kalifornii. Uzyskała 28. miejsce na 135 kandydatach (zdobywając 2536 głosów). Jej slogan podczas kampanii brzmiał: „Mieliśmy Gray'a, mieliśmy Brown, teraz czas na jakiś blond i różowy”. Jej maskotką był różowy Maltańczyk o imieniu Budda.

W lipcu 2013 roku Angelyne podpisała kontrakt z projektantem Michaelem Kuluvą, aby być twarzą koszulki z limitowanej edycji dla jego linii ubrań Tumbler i Tipsy. >

Serial oparty na życiu Angelyne ukaże się w 2020 roku, a jego rolą będzie Peacock z aktorką Emmy Rossum. Producentem wykonawczym serialu jest Angelyne.

Życie osobiste i poprzednie tożsamości

Poprzednie nazwiska Angelyne, a także jej pochodzenie, stały się publicznie znane w artykule Gary'ego Bauma z 2017 roku dla The Hollywood Reporter . W artykule przytoczono publiczne zapisy ujawniające, że Angelyne urodziła się w Polsce jako Ronia Tamar Goldberg ocalałym z Holokaustu, który po wyzwoleniu z nazistowskich obozów koncentracyjnych w Skarżysku-Kamiennej wrócił do powojennej Polski, a następnie osiadł w Izraelu, zanim ostatecznie wyemigrował Stany Zjednoczone, przenosząc się do Fairfax District w Los Angeles, gdzie udała się pod pseudonimem Renee Tami Goldberg. Goldberg uczęszczał do James Monroe High School i był krótko żonaty.

Dyskografia

Albumy

  • Angelyne (1982)
  • Driven to Fantasy (1986)
  • Beware My Bad Boyfriend (Unreleased)
  • Beauty & amp; The Pink (2000)

Single

  • „Rock n 'Roll Rebel / Fantasy Man” (1978)
  • „Too Much to Touch / Mystified” (1979)
  • „Too Much to Touch / Emotional” (1981)
  • „Kiss Me LA” (1982)
  • „My List / Skin Tight” (1983)
  • „Flirt / Dreamin 'About You” (1986)
  • „Animal Attraction” ( 1988)
  • „I'm So Lucky” (2003)
  • „Heart” (2017)
  • „Sexy Heart” (2017)

Filmografia

Filmy

  • Fantom raju (1974)
  • The Wild Party (1975)
  • Can I Do It ... 'Ail I Need Glasses? (1977)
  • Frisco Kid (1979)
  • Earth Girls Are Easy (1988)
  • Dangerous Love (1988)
  • Hardcase and Fist (1989)
  • Homer and Eddie (1989)
  • The Malibu Beach Vampires (1991)
  • The Angelyne Dream Experience (1998)
  • Wild Horses (1998 )
  • Podziemna komedia (1999)
  • Leci na Kupidyna (2000)
  • King of Hollywood (2008)
  • Place Like Home (2012)
  • Running Wild (2013 )
  • Artysta katastrofy (2017)

Programy telewizyjne i dokumentalne es

  • Grubość nocy (1983)
  • The Tube (1985)
  • Truth or Consequences (1987)
  • Tommy's Hollywood Report (1987)
  • Hot Seat (10 października 1987)
  • The Evening Magazine (lipiec 1988)
  • Up All Night (1991)
  • Kobiety z Hollywood (1994)
  • Angelyne (1995)
  • Boulevard of Dreams (1996)
  • Nina Hagen = Punk + Glory (1999)
  • The Roseanne Show (22 marca 2000)
  • Dekolt (2002)
  • Alaska y Mario (2012)

Teledyski

  • „I Can Take Care of Myself” - Billy Vera (1981)
  • „Jimmy Mack” - Sheena Easton (1985)
  • „Right on Track” - Breakfast Club (1987)
  • „This Note's for You” - Neil Young (1989)
  • „Without You” - Mötley Crüe (1990)
  • „INC Ride ”- Masta Ace Incorporated (1995)
  • „ Wszyscy jesteśmy stworzeni z gwiazd ”- Moby (2002)
  • „ Różowe święta ”- Slink (2014)
  • „Dionysus” - Mikhail Tank (z udziałem Angelyne jako Afrodyty, bogini miłości) (2015)
  • „Sunshine Sunshine Santa Claus” - Nikki & amp; Candy (2015)
  • „Mirror Mountain” - Mini Mansions (2015)
  • „Give Up The Wheel” - Stray Echo (2017)
  • „Cell” - Fukushima Daisies (2019)
  • „Running Red Lights” - The Avalanches (2020)

Pojawienia się na billboardach

  • Moonlighting (1986)
  • Sezon podatkowy (1989)
  • Another You (1991)
  • Dokąd zabierze Cię dzień (1992)
  • Jimmy Hollywood (1994)
  • Get Shorty (1995)
  • Wachlarz (1996)
  • Wulkan (1997)
  • 8mm (1999)
  • Dzień po jutrze (2004)
  • Notorious (2009)
  • Rock of Ages (2012)
  • Behind the Candelabra (2013)
  • Termina tor Genisys (2015)




Angela Alvarado

Angela Alvarado Angela Alvarado Rosa to amerykańska aktorka i reżyserka. Jest …

Ann Andrews

Ann Andrews Ann Andrews (1890-1986) była amerykańską aktorką teatralną. …

Ann Baker

Becky Ann Baker Becky Ann Baker Becky Ann Baker (z domu Gelke; ur. 17 lutego …